Jeśli chodzi o zdrowy, pełnowartościowy i satysfakcjonujący posiłek, szybko przychodzą na myśl jajka . I nie bez powodu.
Jajka, zwłaszcza jaja organiczne, są odżywczą potęgą , która dostarcza głodnym organizmom kompletny zestaw niezbędnych aminokwasów, witamin A, B12, D i E, a także choliny, selenu i kwasu foliowego. Ta mieszanka witamin, minerałów, przeciwutleniaczy i białka w żółtku i białku jajka sprawia, że jajka są tak dobrze znane i lubiane przez wielu. Niezależnie od tego, czy jest gotowana, jajecznica, surowa czy gotowana, uzyskaj różnorodne korzyści zdrowotne dzięki temu skromnemu składnikowi, który jest tak wszechstronny, jak pożywny.
5 korzyści zdrowotnych z jedzenia jajek
Jakie dokładnie są wartości odżywcze jajka? Oto niektóre ze wspaniałych korzyści zdrowotnych płynących z jedzenia jajek.
1. Lepsze zdrowie mózgu
Jaja, zwłaszcza żółtko jaja, zawierają cholinę, która wspomaga funkcjonowanie pamięci mózgu. Wraz z super trio witamin B12 i D oraz kwasów tłuszczowych omega-3, te składniki odżywcze chronią mózg przed kurczeniem się i rozwojem demencji, a zamiast tego promują zdrowy rozwój mózgu.
2. Promuje zdrową kontrolę wagi
Chociaż jajka są bogate w składniki odżywcze, są dość niskokaloryczne, zwłaszcza gdy są przygotowywane przez gotowanie lub gotowanie. Zawierają wysokiej jakości białko, które sprawia, że głodne osoby czują się nasycone i nie spożywają nadmiaru kalorii. Spożywając jajka o dużej zawartości składników odżywczych, promujesz zdrowe zarządzanie wagą, dostarczając składniki odżywcze bez dużej ilości kalorii.
3. Chroni oczy
Jajka nie zawierają jednego, ale dwa przeciwutleniacze, które chronią oczy. Zeaksantyna i luteina to karotenoidy znane jako „witaminy oczne”. Te dwa składniki odżywcze chronią oczy przed zwyrodnieniem plamki żółtej, szkodliwym promieniowaniem UV i uszkodzeniami spowodowanymi przez wolne rodniki.
4. Poprawia mięśnie, skórę, włosy i paznokcie
Dzięki pełnemu profilowi niezbędnych aminokwasów jaja z wolnego wybiegu zawierają wysokiej jakości białko, które odżywia nasze mięśnie, skórę, włosy i paznokcie. Oprócz zawartości białka znajdującego się w żółtku, żółtko ma również inne składniki odżywcze, które działają synergistycznie. Silne mięśnie wspierają mocne kości dzięki zawartości wapnia zawartego w jajach, a skóra, włosy i paznokcie są nie tylko mocne, ale także żywe dzięki zawartości siarki.
5. Reguluje nastrój
Jedzenie na pocieszenie często zawiera jajka. Oprócz znajomości talerza świeżo ugotowanego bekonu i jajek, istnieją dowody żywieniowe, które pokazują, dlaczego jajka sprawiają, że większość ludzi czuje się szczęśliwsza. Dzięki zawartości witamin z grupy B, szczególnie witamin B6, B9, B12, witaminy te pomagają organizmowi radzić sobie ze stresem, podczas gdy lektyna jest dobrze znana z łagodzenia lęków.
Wnioski?
Jajka to pyszny i łatwy sposób na utrzymanie naszego ciała w zdrowiu. Dzięki wartościom odżywczym jajek możesz czuć się jednocześnie pełny, szczęśliwy i odżywiony.