Categories:

Pomidor zalety: 7 korzyści jedzenia pomidorów

Avatar image of
Posted by Sara

Możesz być zaskoczony, gdy dowiesz się, że pomidor na blacie kuchennym to niskokaloryczne opakowanie pełne składników odżywczych. Aby czerpać korzyści, możesz włączyć pomidory do swojej diety na wiele sposobów, na przykład świeże, suszone lub jako sos, salsa lub pasta.

Spróbuj dodać świeże pomidory do omletów i sałatek lub podawaj je pokrojone w plastry, skropione octem balsamicznym i przyozdobione świeżą bazylią, solą morską i czarnym pieprzem. Ubierz warzywa gotowane na parze w pesto z suszonych pomidorów lub wrzuć spaghetti z dyni lub fasoli z sosem pomidorowym. Dodaj salsę do jajecznicy lub sałatki taco lub łyżką do gotowanej ryby, czarnej fasoli lub brązowego ryżu. Pasta pomidorowa dodaje bogatej konsystencji i smaku wegetariańskiemu chili lub można ją zmieszać z hummusem z prażonym czosnkiem i harissą.

Dobre wieści? Pomidory są nie tylko smaczne, ale także zdrowe. Oto siedem ich największych zalet.

1. Pomidory są doskonałym źródłem witamin.

Pojedynczy pomidor może dostarczyć około 40% dziennego zalecanego minimum witaminy C. Co więcej, pomidory dostarczają witaminy A, która wspiera odporność, wzrok i zdrowie skóry, oraz witaminę K, która jest dobra dla twoich kości. Pomidory dostarczają również potasu, kluczowego składnika odżywczego dla funkcji serca, skurczów mięśni oraz utrzymania prawidłowego ciśnienia krwi i równowagi płynów.

2. Chronią zdrowie serca.

Pomidory zawierają przeciwutleniacz zwany likopenem (który również nadaje im czerwony kolor). Badania wykazały, że wyższy poziom likopenu we krwi wiąże się z niższymi wskaźnikami śmiertelności wśród osób z zespołem metabolicznym (grupa czynników ryzyka, które zwiększają ryzyko rozwoju chorób serca, cukrzycy i udaru mózgu).

3. Wspierają zdrowy wzrok.

Likopen jest również dobry dla twoich oczu. I to nie jedyny składnik odżywczy chroniący peeper w pomidorach; zawierają również luteinę i beta-karoten. Te składniki odżywcze wspomagają wzrok i chronią przed chorobami oczu, takimi jak zaćma i zwyrodnienie plamki żółtej .

4. Poprawiają zdrowie układu pokarmowego.

Płyn i błonnik w pomidorach mogą być pomocne, jeśli masz skłonność do zaparć. (Według USDA jeden duży pomidor zawiera 6 uncji płynu i 1,5 grama błonnika.) Należy tylko pamiętać, że u niektórych osób kwasowość z gotowanych pomidorów może wywołać lub pogorszyć refluks żołądkowy i niestrawność.

5. Mogą pomóc odeprzeć powikłania cukrzycy.

Pomidory mogą być pokarmem ochronnym dla osób z cukrzycą typu 2. W jednym badaniu osoby z cukrzycą, które uzupełniały gotowane pomidory przez 30 dni, doświadczyły zmniejszenia peroksydacji lipidów (reakcji łańcuchowej, w której substancje zwane wolnymi rodnikami atakują tłuszcz, prowadząc do uszkodzeń, które zwiększają ryzyko chorób serca).

6. Mogą przyczyniać się do zdrowia skóry .

Badania wykazały, że połączenie koncentratu pomidorowego i oliwy z oliwek chroni przed uszkodzeniami słonecznymi i zwiększa produkcję pro-kolagenu, molekuły, która nadaje skórze odpowiednią strukturę i utrzymuje ją jędrną. Naukowcy uważają, że likopen w pomidorach jest kluczowy: jego najwyższe stężenie występuje w gotowanych pomidorach (podczas gdy oliwa z oliwek zwiększa jego wchłanianie z układu pokarmowego do krwioobiegu).

7. Mogą chronić przed rakiem.

Badania obserwacyjne wykazały powiązania między spożywaniem supergwiazdy pomidora, likopenu, a mniejszą częstością występowania raka prostaty, jajnika, płuc i żołądka. Czego nie kochać?