Categories:

Leczo przepis: najlepszy przepis na leczo

Avatar image of
Posted by admin

Leczo to polski gulasz przyrządzany z mnóstwa pysznych warzyw (głównie papryki i pomidorów, ale także cukinii) oraz wędzonej polskiej kiełbasy. To jedno z ulubionych dań Polaków – poznaj nasz przepis!

Co to jest leczo?

Leczo to polska potrawa pochodzenia węgierskiego. Opiera się na węgierskim gulaszu pomidorowo-paprykowym zwanym lecsó , ale z czasem stał się tak popularny w wielu polskich domach, że obecnie uważany jest za polskie danie.

Polskie leczo różni się nieco od węgierskiego lekso. Leczo węgierskie podaje się raczej jako dodatek i składa się głównie z pomidorów i papryki, podczas gdy polskie leczo często przyrządza się z kiełbasy, podawane jest raczej jako danie główne i zwykle zawiera więcej warzyw (np. popularna jest cukinia).

Można by nazwać ten gulasz polskim ratatouille – ale jest tysiąc razy lepszy. Napakowany warzywami i pyszną polską kiełbasą, jest słodki, wędzony i tak aromatyczny. Musisz tego spróbować!

Składniki

Poniżej znajdziesz informacje o składnikach i sposobie przygotowania przepisu. Aby uzyskać pomiary i szczegółowe instrukcje, przewiń w dół do karty receptury do wydrukowania.

Oto czego potrzebujesz, aby leczo:

  • Kielbasa polska – to jest wędzona kiełbasa i jest jej wiele rodzajów!
  • Warzywa: pomidory, papryka, cukinia, cebula – do wyboru, do koloru
  • Przyprawy: świeży czosnek, papryka (polecamy szczególnie słodką węgierską paprykę), papryka wędzona (słodka lub gorąca jak chcesz, możesz też dodać więcej, aby Twoje leczo było bardziej dymne) , pieprz cayenne (jeśli chcesz, by Twoje leczo było ostre), oregano, pasta pomidorowa.
  • Poza sezonem na świeże pomidory można użyć passaty pomidorowej (przecier pomidorowy).

Przepis na leczo: krok po kroku

KROK 1: Przygotuj wszystkie składniki:

Kiełbasę pokrój wzdłuż na pół, a następnie na plastry.
Cukinię przekroić wzdłuż na pół, potem ponownie na pół, potem na plastry.
Wytnij płytki „X” na dnie każdego pomidora, włóż do garnka i zalej wrzącą wodą, odstaw na kilka minut, a następnie odcedź. Gdy ostygną, obierz pomidory i pokrój je w kostkę.
Cebulę pokroić w kostkę i drobno posiekać czosnek (nożem, a nie prasą do czosnku).
Paprykę pokroić w paski.

KROK 2: Dodaj olej do dużego garnka i podgrzej na średnim ogniu. Dodaj plasterki kiełbasy i gotuj przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając, aż kiełbasa się zrumieni.

KROK 3: Zmniejsz ogień do średniego/średnio-niskiego i dodaj cebulę. Gotuj przez kilka minut, aż zmięknie.
Dodać czosnek, paprykę, wędzoną paprykę, oregano, cayenne. Gotuj przez 30 sekund.

KROK 4: Dodaj paprykę, gotuj około 5 minut, od czasu do czasu mieszając.

KROK 5: Dodaj koncentrat pomidorowy, cukinię i pomidory. Zeskrob szpachelką wszystkie brązowe kawałki na dnie garnka.
Gotuj na średnim ogniu, bez przykrycia, przez około 15 minut, mieszając od czasu do czasu, aż wszystkie warzywa będą miękkie, a gulasz zgęstnieje.
Zdejmij garnek z ognia i dopraw gulasz solą i pieprzem do smaku.
Podawać z kromkami chleba na zakwasie z masłem.
Smacznego!

Propozycje serwowania

Możesz serwować leczo z:

  • dobrym pieczywem i masłem
  • plackami ziemniaczanymi
  • ziemniakami
  • kaszą pęczak

lub wszystkim innym, czego zapragniesz!

Magazynowanie

Leczo spokojnie przechowasz w lodówce do 3-4 dni, możesz je także zamrozić. To idealne danie do przygotowania całego dużego garnka na obiad przez kilka dni, a następnie zamrożenia!