Leczo to polski gulasz przyrządzany z mnóstwa pysznych warzyw (głównie papryki i pomidorów, ale także cukinii) oraz wędzonej polskiej kiełbasy. To jedno z ulubionych dań Polaków – poznaj nasz przepis!
Co to jest leczo?
Leczo to polska potrawa pochodzenia węgierskiego. Opiera się na węgierskim gulaszu pomidorowo-paprykowym zwanym lecsó , ale z czasem stał się tak popularny w wielu polskich domach, że obecnie uważany jest za polskie danie.
Polskie leczo różni się nieco od węgierskiego lekso. Leczo węgierskie podaje się raczej jako dodatek i składa się głównie z pomidorów i papryki, podczas gdy polskie leczo często przyrządza się z kiełbasy, podawane jest raczej jako danie główne i zwykle zawiera więcej warzyw (np. popularna jest cukinia).
Można by nazwać ten gulasz polskim ratatouille – ale jest tysiąc razy lepszy. Napakowany warzywami i pyszną polską kiełbasą, jest słodki, wędzony i tak aromatyczny. Musisz tego spróbować!
Składniki
Poniżej znajdziesz informacje o składnikach i sposobie przygotowania przepisu. Aby uzyskać pomiary i szczegółowe instrukcje, przewiń w dół do karty receptury do wydrukowania.
Oto czego potrzebujesz, aby leczo:
- Kielbasa polska – to jest wędzona kiełbasa i jest jej wiele rodzajów!
- Warzywa: pomidory, papryka, cukinia, cebula – do wyboru, do koloru
- Przyprawy: świeży czosnek, papryka (polecamy szczególnie słodką węgierską paprykę), papryka wędzona (słodka lub gorąca jak chcesz, możesz też dodać więcej, aby Twoje leczo było bardziej dymne) , pieprz cayenne (jeśli chcesz, by Twoje leczo było ostre), oregano, pasta pomidorowa.
- Poza sezonem na świeże pomidory można użyć passaty pomidorowej (przecier pomidorowy).
Przepis na leczo: krok po kroku
KROK 1: Przygotuj wszystkie składniki:
Kiełbasę pokrój wzdłuż na pół, a następnie na plastry.
Cukinię przekroić wzdłuż na pół, potem ponownie na pół, potem na plastry.
Wytnij płytki „X” na dnie każdego pomidora, włóż do garnka i zalej wrzącą wodą, odstaw na kilka minut, a następnie odcedź. Gdy ostygną, obierz pomidory i pokrój je w kostkę.
Cebulę pokroić w kostkę i drobno posiekać czosnek (nożem, a nie prasą do czosnku).
Paprykę pokroić w paski.
KROK 2: Dodaj olej do dużego garnka i podgrzej na średnim ogniu. Dodaj plasterki kiełbasy i gotuj przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając, aż kiełbasa się zrumieni.
KROK 3: Zmniejsz ogień do średniego/średnio-niskiego i dodaj cebulę. Gotuj przez kilka minut, aż zmięknie.
Dodać czosnek, paprykę, wędzoną paprykę, oregano, cayenne. Gotuj przez 30 sekund.
KROK 4: Dodaj paprykę, gotuj około 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
KROK 5: Dodaj koncentrat pomidorowy, cukinię i pomidory. Zeskrob szpachelką wszystkie brązowe kawałki na dnie garnka.
Gotuj na średnim ogniu, bez przykrycia, przez około 15 minut, mieszając od czasu do czasu, aż wszystkie warzywa będą miękkie, a gulasz zgęstnieje.
Zdejmij garnek z ognia i dopraw gulasz solą i pieprzem do smaku.
Podawać z kromkami chleba na zakwasie z masłem.
Smacznego!
Propozycje serwowania
Możesz serwować leczo z:
- dobrym pieczywem i masłem
- plackami ziemniaczanymi
- ziemniakami
- kaszą pęczak
lub wszystkim innym, czego zapragniesz!
Magazynowanie
Leczo spokojnie przechowasz w lodówce do 3-4 dni, możesz je także zamrozić. To idealne danie do przygotowania całego dużego garnka na obiad przez kilka dni, a następnie zamrożenia!