Espresso martini składa się zarówno z likieru kawowego, jak i świeżego espresso, dzięki czemu dostaniesz upragniony smak bez względu na porę dnia.
W równym stopniu przebudzenie i relaks, espresso martini jest odpowiedzią zaspanej osoby na koktajl.
Ten napój, zawierający zarówno likier kawowy, jak i świeże espresso, ma wystarczająco dużo kofeiny, aby ożywić Cię o każdej porze dnia i nocy. Jest też dużo słodsze niż typowe martini. Oprócz bazy wódki i espresso, martini espresso zawiera dodatek likieru kawowego i crème de cacao.
Historia espresso Martini
Espresso martini, pierwotnie nazywane espresso z wódki, zostało wynalezione na początku lat 80. w Londynie przez Dicka Bradsella w Soho Brasserie. Podobno Kate Moss, modelka, poprosiła o napój, który zarówno ją obudzi, jak i wywoła zwyczajowy szum, ale jej zaangażowanie w wynalezienie napoju nie zostało zweryfikowane.
Dopiero w latach 90., kiedy popularne stały się napoje serwowane w kieliszkach do martini, zmieniono nazwę na martini espresso. Wiele lat później Bradsell nazwał koktajl „farmaceutycznym środkiem pobudzającym” i podawał go na skałach w barze w Notting Hill o nazwie Pharmacy.
Espresso Martini od tego czasu stały się podstawą w świecie koktajli dla każdego, kto chce mnie odebrać wraz ze swoim napojem alkoholowym. Inne napoje alkoholowe wypełnione kawą, takie jak kawa po irlandzku, są dostępne od dłuższego czasu, ale gorące napoje mogą być niewygodne do spożycia w barze lub klubie. Z drugiej strony, elegancka prezentacja i mniejsza objętość espresso martini czyni go atrakcyjnym na wieczorne wyjście.
Więc jest w tym kawa?
Martini espresso rzeczywiście zawiera prawdziwą kawę, a nie tylko likier kawowy.
Do tego martini najlepiej użyć świeżo parzonego espresso. Może to prowadzić do pewnych trudności — nie każdy ma ekspres do kawy, a nawet jeśli to zrobisz, będziesz musiał wcześniej schłodzić świeżo przygotowane espresso. Nie chcesz, aby lód się roztopił, gdy potrząsasz koktajlem.
Aby obejść ten problem, możesz zastąpić świeżo parzone espresso koncentratem cold brew. Dzięki temu uzyskasz podobny smak i konsystencję.
Sprzęt potrzebny do espresso Martini
Aby zrobić martini espresso, oprócz składników napoju musisz mieć pod ręką kilka rzeczy.
- Shaker do koktajli z sitkiem
- Szkło Martini lub coupe
- Potrzebujesz shakera, a nie szklanki do mieszania, ponieważ w przeciwieństwie do innych martini ten napój zawsze podaje się wstrząśnięty. Dzieje się tak, ponieważ wstrząsanie powoduje powstanie warstwy pianki na wierzchu, która nadaje koktajlowi klimat bezalkoholowego napoju espresso, podobny do latte lub cappuccino.
Dobór wódki do espresso Martini
Ten koktajl, choć mocno smakowy, ma w sobie dużo wódki, dlatego idealnie nadaje się do wyboru z najwyższej półki. Niektóre marki wódki do rozważenia – Van Gogh, Chopin, Grey Goose i Belvedere.
Kahlua to łatwo dostępny likier kawowy, którego można użyć do tego koktajlu, ale są też inne opcje. Jeśli interesuje Cię bardziej rzemieślnicza marka, St. George Nola Coffee Liqueur to marka z nutami cykorii. Likier kawowy Mr. Black Cold Brew jest wytwarzany ze specjalnych ziaren. Oba są dostępne w sklepach monopolowych z wyższej półki, a Kahlua można znaleźć w dużych sklepach spożywczych i drogeriach.
Zwykły syrop jest czasami używany zamiast crème de cacao w martini espresso, jeśli nie jest dla ciebie dostępny. Wolę jednak używać crème de cacao zamiast zwykłego syropu, ponieważ likier dodaje tylko odrobinę smaku mokki w połączeniu z kawą, dzięki naturalnemu smakowi czekolady.
Dekuyper crème de cacao to opcja sklepu spożywczego, ale dostępne są produkty wyższej jakości. Fair Cacao to fair trade i organic, a crème de cacao firmy Tempus Fugit jest naturalnie barwiony surowym kakao i wanilią.
Tempus Fugit’s i Fair Cacao można znaleźć w ekskluzywnych sklepach monopolowych. Martini są zazwyczaj przygotowywane z ciemnego crème de cacao, ale jeśli wolisz, możesz użyć białego. Zwróć uwagę, że biały likier nada napojowi mleczny wygląd, a nie zwykły półprzezroczysty.
Ziarna kawy
Ilość dokładnie trzech ziaren kawy na espresso martini może wydawać się zbyt konkretna, ale taki jest zwyczajowy sposób serwowania napoju. Powinny być rozłożone w wachlarz, aby reprezentować wygląd kilku płatków kwiatów. Tradycja trzech wachlowanych ziaren kawy wywodzi się z tego, jak sambuca jest serwowana we Włoszech. Trzy ziarna reprezentują zdrowie, szczęście i bogactwo.
Espresso Martini
CZAS PRZYGOTOWANIA 5 minut
CZAS CAŁKOWITY 5 minut
PORCJA 1 martini
Składniki
- 1 1/2 uncji wódki
- 3/4 uncji likieru kawowego
- 1/2 uncji kremu kakaowego
- 1 uncja espresso , schłodzone
- 3 ziarna kawy do przybrania
metoda
- Dodaj wódkę, likier kawowy, crème de cacao i espresso do shakera do koktajli. Napełnij shaker lodem.
- Teraz musisz wstrząsnąć koktajlem i wlać do szklanki – Koktajl energicznie wstrząsnąć przez 15-30 sekund, a następnie przecedzić do kieliszka do martini lub coupe.
- Udekoruj i podawaj koktajl – Udekoruj trzema ziarnami kawy, układając je w kształcie wachlarza nad napojem. Gotowe!